اشتباه پراکنی

پژوهشگران چهار گونه «سواد» برای عصر اطلاعات شناسایی کرده‌اند: «سواد رسانه‌ای Media Literacy» درباره‌ی آگاهی از دستور کار ایدئولوژیک یا تجاری متمایز برخی سازمان‌های رسانه‌های خبری است که می‌تواند بر شیوه‌ی گزارش یا تولید خبرها تاثیر بگذارد. «سواد اطلاعاتی Information Literacy» به مهارت‌های تحلیلی و تفکر انتقادی هنگام دسترسی، ارزیابی و قضاوت درباره‌ی اطلاعات تازه (به ویژه اطلاعات آن‌لاین) نیاز دارد. «سواد خبری News Literacy» به چگونگی تعامل شهروندان با اخبار در جوامع آزاد می‌پردازد، با توجه به این‌که گزارش عینی اخبار ممکن است نیاز به قضاوت‌های ارزشی داشته باشد. «سواد دیجیتالی Digital Literacy» به این نکته اشاره می‌کند که تمایز بین تولیدکنندگان و مصر‌ف‌کنندگان اخبار در عصر دیجیتال همیشه مشهود نیست. سواد دیجیتالی تمرکز خود را بر محتوای آن‌لاین و شیوه‌ی تولید آن می‌گذارد. از بین چهار نوع سواد، سواد اطلاعاتی برای پیشگیری از اشتباه‌پراکنی Misinformation مهم‌ترین است.

خبر سازان

هوش مصنوعی و آینده ی روزنامه نگاری

کتاب «هوش مصنوعی و آینده‌ی روزنامه‌نگاری» با درک تحولات سریع دیجیتال و حضور هوش مصنوعی در اتاق خبر، سعی می‌کند استراتژی و مدل‌های نوین به‌کارگیری هوش مصنوعی در تحریریه‌ها را تدوین کند.
فرانچسکو مارکُنی نویسنده‌ی کتاب، اولین رئیس تحقیق و توسعه در وال‌استریت‌ژورنال و استاد مدعو دانشکده‌ی روزنامه‌نگاری کلمبیاست که در این کتاب به این پرسش پاسخ می‌دهد که آیا ماشین‌های هوشمند جایگزین خبرنگارها می‌شوند؟ آیا می‌توان به ماشین‌ها اعتماد کرد؟ آیا انسان‌هایی که خود پر از خطا و اشتباه هستند می‌توانند ماشینی هوشمند پدید بیاورند که اشتباه نکند یا به‌ندرت اشتباه کند؟
مارکنی بر این واقعیت تاکید می‌کند که تحول اتاق خبر در عصر هوش مصنوعی صرفا مربوط به فناوری نیست و این‌که چگونه تغییرات فرهنگی و ارگانیک می‌تواند به روزنامه‌نگاران کمک کند که بر مبنای داده‌ها تصمیم‌ بگیرند،
خواندن این کتاب برای همه روزنامه‌نگاران و محققان رسانه‌ای ضروری است، چرا که به‌زودی تحریریه‌های رسانه‌ها چاره‌ای ندارند جز اینکه از این فناوری‌های هوشمند استفاده کنند وگرنه در عرصه‌ی رقابت عقب می‌مانند.

دروغ رسانی

«دروغ‌رسانی و دستکاری در رسانه‌های دیجیتال» مدلی از فرایند دروغ‌رسانی ارائه می‌دهد که دربرگیرنده‌ی چهار بُعد یا موضوع مقطعی است: بازیگران بد، پلتفرم‌ها، مخاطبان و پادکارها. گام بعدی تحلیل طیفی گسترده از مطالعات موردی بین‌المللی در حوزه‌های اطلاعاتی مختلف از جمله سیاست، سلامت و جامعه است. در روشن کردن رابطه‌ی متقابل بین چهار بُعد دروغ‌رسانی آن‌لاین و تجلی آن‌ها در زمینه‌های مختلف، کتاب نشان می‌دهد که دروغ‌رسانی آن‌لاین یک مشکل پیچیده با دلایل فراوانی، همپوشانی و بدون راه حل آسان است. نتیجه‌گیری کتاب، مشکل دروغ‌رسانی را در گرایش‌های اجتماعی و سیاسی گسترده‌تر بیان می‌کند و ارتباط نوآوری‌های رادیکال را در مشارکت دموکراتیک برای رویارویی با محیط پساحقیقت به بحث می‌گذارد. دروغ‌رسانی در هند، دروغ‌رسانی در یوتیوب، دروغ‌رسانی ضد واکسن در زمانه‌ی همه‌گیری کرونا و پاسخ اتحادیه‌ی اروپا چهار مطالعه‌ی موردی کتاب هستند که خوانندگان را با جنبه‌های متفاوت دروغ‌رسانی آن‌لاین در نخستین دهه‌های هزاره‌ی سوم بیشتر آشنا می‌کنند.

رسانه های اجتماعی

در سال‌های اخير رسانه‌های ديجيتال به يكی از عوامل اصلی تاثيرگذاری بر مردم به معنای عام كلمه بدل شده‌اند. نحوه‌ی مواجهه‌ی افراد با اين نوع از رسانه، می تواند هم به عنوان محركي برای پيشرفت باشد و هم ممكن است باعث افول يک جامعه شود. نبود درك لازم از شرايط موجود و عدم آشنايی كافی با فرصت‌ها و تهديدهای پيش رو، ممكن است آسيب‌هايی را در كوتاه‌مدت و در بلندمدت در پی داشته باشد. در كتاب «رسانه‌های اجتماعی، حقیقت و مراقبت از خود»، نويسنده با پرداختن به پديده‌هايی چون «پساحقيقت و سوژه‌سازی»، «اينفلوئنسری»، «ترول كردن» و «آشوبگری ديجيتالی» و تحليل رفتارهای افراد در استفاده از فناوری هاي ديجيتال، به دنبال رسم چشم‌اندازی از شرايطی است كه در حال حاضر فناوری ها با خود به همراه داشته‌اند. در پايان نیز برای یافتن راهكاری مناسب جهت استفاده‌ی بهينه از اين شرايط بحث می‌شود.

روزنامه نگاری در عمل

برنده جایزه کتاب سال مطبوعات در هجدهمین نمایشگاه بین‏ المللی مطبوعات سال 1390 

اين كتاب اساساً توجهش معطوف به روزنامه‌نگاران است. روزنامه‌نگاری در عمل: چگونه خبر بنويسيم، روزنامه‌نگار نوآموز يا سنتی را با مهارت‌های مورد نياز برای تبديل شدن به يك روزنامه‌نگار تمام‌عيار و مدرن آشنا مي‌كند. در سراسر كتاب، مثال‌ها براساس تجربة مستقيم روزنامه‌نگار‌هاست. آن‌ها انديشه‌های خود را در مورد حرفه‌اشان با شما در جای جای كتاب در ميان می گذارند. از انتخاب خبر، شيوه انجام يك مصاحبه موفق، نوشتن متن براي خبر تلويزيونی گرفته تا شيوه‌های نوشتن و رهايی از مهلكه‌ها. اين كتاب به درد روزنامه‌نگاران می خورد، در هر رسانه‌ای كه باشند.

تاریخ اجتماعی رسانه ها

در مقدمه‌ی مترجم، درباره‌ی اين کتاب، آمده است: «کتاب، دوران آغاز مدرن و اختراع حروف متحرک چاپی و انتشار کتاب‌های چاپی تا پيدايش روزنامه، پست، تلگراف، عکاسی، سينما، تلفن، راديو، تلويزيون، ماهواره و اينترنت را در بر می گيرد؛ رسانه‌هايی که درون مرزهاي جغرافيايي و در تعامل با جامعه بلافصل خود متولد شده‌اند و در وهله‌ی نخست بايد در چنين بستری مطالعه شوند، به سرعت مرزها را در می نوردند و خصلت و کارکردي جهاني می يابند. رويکرد فراگير نويسندگان کتاب به مفهوم وسايل ارتباطی، حمل‌ونقل را هم شامل می شود و از همين رو کنش متقابل انسان‌ها و جامعه‌ها با راه‌ها، راه‌آهن‌ها و آب‌راهه‌ها و وسايلی هم‌چون کالسکه، قطار، دوچرخه، بالن، کشتی، هواپيما، اتومبيل، زيردريايی و موشک نيز در کتاب کاويده شده است.»

تبلیغات و اقناع

این کتاب، تبلیغات و اقناع را در گذار تاریخ بررسی می‌کند. می‌گوید این مفاهیم از کجا آمده‌اند و چه مسیری را طی کرده‌اند و اکنون در کجا ایستاده‌اند.
با خواندن تبلیغات و اقناع شما مفاهیم مرتبط با این حوزه را به خوبی می‌شناسید و روشی دقیق و روشن برای تجربه تحلیل آن‌ها به دست می‌آورید. در «تبلیغات و اقناع» تمام ایده‌های مهم و کلاسیک آمده است، با مثال‌هایی فراوان برای درک هرچه بهتر آن‌ها. دانشجویان و علاقه‌مندان به ارتباطات، تبلیغات، علوم سیاسی و گرافیک مخاطبان اصلی این اثر هستند.
شما پس از خواندن «تبلیغات و اقناع» به نقش تاثیرگذار تبلیغات در جهان امروز و زندگی خود پی‌خواهید برد.

نظریه های رسانه

در کتاب نظریه‌های رسانه؛ اندیشه‌های رایج و دیدگاه‌های انتقادی، نگارنده تلاش کرده است مجموعه‌ي نظریه‌های رسانه را به گونه‌ای دسته‌بندی و ساماندهی کند تا خواننده بتواند درکی منطقی و نظام‌مند از رویکردهای نظری در این قلمرو داشته باشد. این اثر، فراتر از نظریه‌های اجتماعی و رفتاری، که چارچوب مرسوم کتاب‌های نظریه‌های ارتباطات است، به نظریه‌های ساختارگرایی، تعامل‌گرایی، فرهنگی، پسامدرن و ... نیز پرداخته است تا خوانندگان را با رویکردهای نظری جدید آشنا کند.

جامعه ی پلتفرمی

«اقتصاد اشتراکی»، «انقلاب پلتفرمی»، «اقتصاد گیگ»، «نوآوری تحول‌آفرین»؛ این کلمات فقط تعداد انگشت‌شماری از اصطلاحاتی هستند که برای نشان‌دادن آخرین تحول در حوزه‌ي اینترنت به کار می‌روند. ظهور پلتفرم‌های دیجیتالی می‌تواند به عنوان محرکی برای پیشرفت اقتصادی و نوآوری فناورانه شناخته ‌شود. افراد حقیقی می‌توانند از این تحول سود زیادی ببرند، چرا که چنین تحولی به آن‌ها این فرصت را می‌دهد تا ضمن دور زدن واسطه‌های شرکتی یا دولتی، به راه‌اندازی کسب‌وکارها، تجارت کالا و تبادل اطلاعات به صورت آنلاین بپردازند.

فرهنگ و رسانه های نوین

این کتاب مجموعه‌ای است از بیست و هفت‌مقاله و یادداشت، به انضمام نوشته‌ای از ژیل دلوز که طی ده‌سال اخیر در زمینه‌ی اهمیت و تاثیر رسانه‌ها بر فرهنگ جوامع و به‌ویژه فرهنگ ما منتشر شده‌اند. رسانه‌ها در طول نیمه‌ی دوم قرن بیستم و دودهه‌ی‌ آغازین قرن بیست و یکم، به عامل اصلی ارتباط  روشنفکران و هنرمندان با مردم  به معنای عام کلمه بدل شدند. این نکته‌ای است که ممکن است مورد پسند ما باشد یا نباشد اما  بعید به نظر می‌رسد که بتوان آن را نفی کرد: از مطبوعات و کتاب و رادیو و تلویزیون گرفته تا شبکه‌های اجتماعی، همه‌جا ما شاهدیم که بین «امر محلی» و «امر جهانی» پیوندی گسست‌ناپذیر برقرار شده و فرهنگ  عاملی مهم‌تر در مدیریت جوامع می‌شود. نبود درک لازم در این زمینه ممکن است به اشتباه‌های بزرگی در زمینه‌ی سیاستگذاری فرهنگ منجر شود که می‌تواند ریشه‌ی آسیب‌های کوتاه و درازمدت بسیاری باشد. این کتاب از خلال مقالات متعدد خود (که همه بازبینی شده‌اند) به این موضوع می‌پردازد.

 

دستکاری در رسانه های اجتماعی

«دستکاری در رسانه‌های اجتماعی» معادلی است که برای انتقال بهتر چارچوب معنایی عنوان اصلی کتاب، یعنی «پروپاگاندای رایانشی» انتخاب شده است. پروپاگاندای رایانشی اصطلاحی است که دستکاری افکار عمومی در بستر اینترنت و شبکه‌های اجتماعی را توضیح می‌دهد. این نوع پروپاگاندا به عنوان یک روش ارتباطی، به استفاده از الگوریتم‌ها، فرایندهای اتوماتیک و البته عامل انسانی برای مدیریت فضای کلی رسانه‌های اجتماعی یا توزیع اطلاعات گمراه‌کننده از طریق این شبکه‌ها اطلاق می‌شود. به عنوان بخشی از این فرایند، نرم افزارهای خودکار مثل روبات‌ها به منظور دستکاری افکار عمومی در طیف متنوعی از پلتفرم‌ها و شبکه‌های درون اینترنت استفاده می‌شود. این نرم‌افزارها در حقیقت رفتار کاربران واقعی رسانه‌های اجتماعی را تقلید می‌کنند. بعنوان مثال آن‌ها به طور خودکار در گفت‌وگوهای آنلاین شرکت می‌کنند و به کاربران واقعی پاسخ می‌دهند. با این روش از آن‌ها در رسانه‌های اجتماعی به منظور تقویت یا سرکوب پیام‌های سیاسی خاص استفاده می‌شود.

 

فرزندپروری در عصر رسانه

در کتاب فرزندپروری در عصر رسانه، گلـوريا دی گاتانو به ما نشان می دهد چگونه با جرئت و لذت بيشتری زندگی کنيم و فعاليت‌هـای خلاقانه را در موقعيت‌های روزانه‌ی خود بگنجانيم. با انجام دادن چنـين‌کاری، می توانيم بر ارزش‌های تصنعی که فرهنگ ما را تحت تأثير قـرار داده‌اند فائـق آييم و عملکرد خود را به عنوان يک پدر يا مادر، بازسازی کنيم و به فرزندان‌مان کمک کنيم همانند انسان‌های سالم و خلاق رشد کنند.

 

سواد رسانه ای

کتاب حاضـر به دانش‌آمـوزان کمک می‌کند تا در برابر هزاران پیام رسانه‌ای که هر روز با آن‌ها از طریق آثار هنری، موسیقی، بازی های رایانـه‌ای، رادیـو، تلويزیـون، وبسـایت‌هـا، روزنامـه‌هـا، مـجلات، تبلیغـات و بسته‌بنـدی‌ها مواجه می‌شوند، رویکـردی نقادانه داشته باشند. فعالیت‌های واجد استاندارد این کتاب، دانش‌آموزان را به تجزیه و تحلیل، بحث و خلق پیام‌های رسانه‌ای وا می‌دارد طـوری‌کـه همـزمان با پیشـرفت در زمینه‌ی سـواد رسانـه‌ای، بياموزند تصمیماتی آگاهانه و فکر شده بگیرند.